Tips & Råd till dig som sotar själv

Det kan vara svårt att veta vilka verktyg man skall ha och vilken storlek. För att få bästa resultat skall man vara noga med att mäta tuben eller skorstenen som man skall rengöra.  Här är några tips som vi sammanställt.
 

Kakelugn

Vi tycker att kakelugnsborsten och skaftet är lämpliga till kakelugnen. Borsten är mjuk och enkel att föra in i sotluckan. Skaftet är böjbart åt alla håll.

Montering av borste på skaft 
Se vår instruktion hur du sätter fast borsten på skaftet.

Vedspis

Vi rekommenderar en Virra som man kan rengöra platterna och sot runtomkring. En komplett sudd är för att raka ut sotet ur vedspisen. Man kan även köpa lösa suddar som man kan byta.
 

I Eldstaden

Ett exempel på ett rörskaft och en borste du kan använda i eldstaden. Ett skrapjärn är också bra att använda inne i eldstaden.
 

Skorstenen

En komplett lina är det vanligaste sättet att sota ur skorstenen på. På våra linor så är det standard med 10 meter lina. Lodet väger 1,5kg. Borsten finns i nylon eller stål.

Insatsslang, Nylon används vanligtvis till slangar där tillverkaren av slangen har sagt att det är nylon som ska användas. Man kan även använda stålborste med rakt ris till slangar. OBS Borstarna finns i olika storlekar.

Murad skorsten = En kupad borste med stålris. Borstarna finns i olika storlekar.
Modulskorsten = Rakt ris krejs till modulskorsten.Borstarna finns i olika storlekar

Vi kan naturligtvis göra längre linor om så önskas. När sotning kan göras nedifrån kan det göras med en pianotrådsskaft i hållare eller plattfjäderskaft i hållare. Lämplig borste till det är en uppstötare. Man kan även sota nedifrån med stavar eller axlar.
 

Tuber i pannan

För sotning av tuber i pannan så kan man sota på lite olika sätt. Antingen med ett skaft och en borste eller med en axel. som drivs av en borrmaskin och en borste. 
 

Kajbon

Att få bort kajbon är inte lätt. Det passar bra att använda en axel med kätting för att få bort kajbon  OBS Ej i kakelugn. Man kan även använda stavar.

Det finns galler att lägga när kajboet är borttaget , 100 501, 100 502, 100 503, 100 504, till murade kanaler.
Till runda stålskorstenar finns
100 505 och 100 505A.
och för större 100 506 och 100 506A


Kom ihåg detta endast är rekommendationer. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller felköp.